Romantik fra omslag: jeans og sko!

Hvem kender dem ikke, og hvem bærer dem ikke? De er ikonet for det 20. århundrede: JEANS!

De første modeller af jeans blev skabt i Europa i det nittende århundrede, men denne version, som vi ved nu, blev skabt i 1873 af Jacob Davis og Levi Strauss i San Francisco, som var en lille by med et guldstrøg. Guldsøgere havde brug for slidstærkt tøj, der var billige og komfortable og derfor let at producere. Den innovative ide om Davis og Strauss var at styrke sømme og lommer ved hjælp af kobbernitter. Interessant nok var de første denimbukser ikke knapede, men de var fastgjort til taljen. Modellen af højeste kvalitet blev givet nummer 501 og blev hurtigt tøj af tømmerhunde, landmænd og frem for alt cowboys. Den "arbejdende" historie af jeans er dog bare et forspil til deres store karriere.

I 1950'erne blev jeans brugt af oprørske amerikanske teenagere, og det var selvfølgelig påvirket af stjernerne på den store skærm: Marilyn Monroe (i jeans spillet i filmen "On the Edge" og James Dean (i "Rebel Without a Reason"). Det var da denim skjorter og andet tilbehør dukkede op. Det var da jeans blev et symbol på ungdomsmode. I 1970'erne blev jeans den ensartede oprørske ungdom. Bells, langt hår og denim tasker, der hippier syet af gamle jeans. I 90'erne eksploderede populariteten af jeans! Jeans kunne og skulle være alt: bukser, skjorte, jakke, sko, håndtaske og hovedbånd på håret. Kan du stadig huske det fra amerikanske tv-serier? Indtil håret er skinnende! Og næste? Næste nedskæringer og farver ændrede sig. De kom tilbage og gik til bunden af garderobeskabet, klokker, rør, gnides, med huller, med pletter, marmor ...

I Polen optrådte jeans i 1950'erne. Du kunne kun få dem i eksklusive butikker - Peweks eller i lumpeks hvor du kunne købe tøj "fra demobilen". De kostede et par månedlige lønninger da og ved siden af Pepsi-Cola var de det mest ønskede produkt af ungdommen. Ligesom i USA blev denimbukser populeret af unge scene- og biografstjerner.

Men denim er ikke bare bukser og skjorter. Denim har også spredt sig til tilføjelser. Til denne dag kan folk, der er klædt i denim, få et totalt udseende på gaderne. Dette er en trend fra nogle få år siden, men i år regner denim som et tilbehør på dine fødder! Hvad med denim sko?

Denim sko (eller sko med denimlignende stof) kan let give en smule nonchalance eller give det et afslappet udseende. At sætte en denim ballerina nederdel på nederdelen vil gøre os mindre formelle og denim sneakers til farvede bukser vil fungere godt i hele sommeren og weekend outfits. Her er de, har du noget i øjet? :)