Hvordan fjernes skimmelsvamp fra sko?


Når du forbereder dine sko til den nye sæson, kan du støde på en ubehagelig overraskelse. Hvid belægning på sko, let mærkbar især på sorte sko, kan vise sig at være skimmelsvamp. Nogle gange er blomstens farve grå, grønlig eller brun. Du vil helt sikkert genkende det ved den ubehagelige muggen lugt, der er karakteristisk for kældre. Sådan skimmelsvamp kan findes på både naturligt læder og plastfodtøj. Hvordan håndteres det? Hvordan fjernes skimmelsvamp fra sko?

Hvor kommer skimmelsvamp på sko fra?

Dannelsen af ​​skimmelsvamp foretrækkes af fugtige forhold, hvor sko bruges eller opbevares. Faktoren, der forårsager skimmelsvamp, er langtidsopbevaring af fugtigt fodtøj, der ikke er blevet grundigt tørret, når det er vådt, men også at holde sko på fugtige steder, f.eks. I en kælder. Skimmelsvamp dannes på grund af multiplikationen af ​​saprofytiske svampe. Deres mycel udvikler sig på fodtøjet og dækker det med en "fåreskind", som er et skadeligt fænomen af ​​skimmelsvamp.

Hvordan slipper jeg af med skimmelsvamp på mine sko?

Hvis profylakse har fejlet, og der er dannet skimmelsvamp på dine sko, er der måder at slippe af med den. En gennemprøvet måde at fjerne skimmelsvamp på er at bruge den miljøvenlige metode eddike med vand. Inden da, prøv at rengøre formen med en tør, hård skobørste alene. Dette skal gøres forsigtigt, så formen ikke trænger dybere. Resten fjernes bedst med en fugtig klud. Korrekt rengøring indebærer at vaske dine sko med en 1: 1 opløsning af eddike og vand. Efterfølgende anbefales det at tørre skoene med et køkkenrulle eller en tør klud. Sko, der rengøres på denne måde, skal tørres i et godt ventileret rum, helst i nærheden af ​​varmelegemet om efteråret og vinteren (men ikke på den eller under den, så skoene ikke deformeres). En anden metode er at bruge terpentinolie og glycerin. Sprøjt først overfladen af ​​skoen med olien, og gnid derefter glycerinet ind i læderoverdelen.

Ovenstående metoder fungerer dog ikke for ruskind eller materielle sko. Her bør du bruge spiritus eller andet alkohol eller ammoniakvand med en høj procentdel (en opløsning af ammoniak med vand). Der er imidlertid ingen garanti for, at rengøring af skimmelsvamp fra et så krævende materiale vil blive en succes. Husk at fortsætte med forsigtighed, og gentag ikke denne procedure mange gange, fordi alkohol med høj procent kan tørre huden og følgelig føre til ødelæggelse af sko.

Hvis formen på trods af din bedste indsats ikke er forsvundet eller er dukket op igen, og skoene lugter muggen, kan du prøve at bruge et stærkere middel eller give skoene til skomageren. Det er dog bedst, for at undgå dette ubehagelige fænomen, bør du passe godt på og vedligeholde dit fodtøj. Den sidste, men oftest valgte løsning er køb af nye sko. Så hvis du er gammel støvletter mugne, og du ikke ønsker at bekæmpe razziaen, måske vil du kunne lide modellerne sorte flade ankelstøvler med Y225 spænder eller Marquiz Varme sorte pelsposer. Til mænd anbefaler vi det dog Chelsea støvler, for eksempel. Ankelstøvler i brunt læder eller Læder ankelstøvler på Nikopol 702 lynlås.

Hvordan undgår man skimmelsvamp på sko?

 • Du bør rengøre dine sko efter hver brug, gerne med en børste og rent vand.
 • Du bør også vaske den indre del af skoen og vaske de indvendige indlægssåler.
 • Våde sko skal tørres langsomt, helst ved stuetemperatur, i et ventileret rum eller udendørs. Til dette formål må sko ikke tørres på en radiator eller med en hårtørrer, da dette kan forårsage revner eller deformation af skoene.
 • Egnede produkter skal bruges til pleje af fodtøj. Kornlæder kræver smøring. Ruskind og nubuck kan ikke behandles med lakker og cremer til kernelæder. Når sko er lavet af vandtætte materialer, er passende imprægnering og voksning af skoene nødvendige.
 • Metalelementer i fodtøj, såsom fastgørelseselementer og øjer til snørebånd, skal smøres for at forhindre rust.
 • Det anbefales at undgå at vaske sko i vaskemaskinen.

Hvordan opbevares sko, så de ikke rådner?

Korrekt opbevaring af sko er ikke uden betydning for forebyggelse af skimmelsvamp på fodtøj. Hold altid rene og tørre sko i skabene. Den bedste måde at holde dine sko i form er at bruge sko træer eller andre fyldstoffer såsom pap eller aviser. For at beskytte skoene mod støv, deformation og samtidig ikke rod i interiøret tilbyder producenterne forskellige opbevaringsmetoder. Afhængigt af den ledige plads kan fodtøj opbevares i skoskabe, arrangører og garderober. Der er forskellige muligheder på markedet for opbevaring af sko indendørs: på hylder, skinner, stiger, stativer. Derudover kan du sikre dit fodtøj og samtidig holde orden ved at bruge en af ​​nedenstående løsninger:

 • Trækasser - de er et ideelt sted til opbevaring af sko, de giver en relativt lang holdbarhed i forhold til papkasser. De tilbyder tilstrækkelig plads, beskytter mod lys og sikrer tilstrækkelig luftcirkulation. De anbefales af producenterne af fodtøj i højeste kvalitet.
 • Skokasser - billig, let tilgængelig form, i butikker kan vi finde pap-, plast- og stofkasser.
 • Poser - vi sparer plads, men giver ikke tilstrækkelig adskillelse fra andet fodtøj i garderoben. Der er endda duftposer på markedet.
 • Bøjler - en god løsning til støvler og høje støvler, ved at fastgøre overdelen med clips. Det er bedst at sikre det med for eksempel en pap under klemmen, så det ikke efterlader et aftryk på lædersko.
 • Arrangører til døren eller væggen i garderoben - en billig løsning. Stofforganisatorer med patchlommer giver dig mulighed for at holde din garderobe ryddelig.

Hvis du følger ovenstående råd, plejer og opbevarer dine sko ordentligt, vil skimmelsvamp sandsynligvis ikke angribe dem. Men hvis det sker, bør vores tips om, hvordan du fjerner skimmelsvamp fra sko, være nyttige. Ellers er det tid til at foretage et nyt køb - en model vil helt sikkert få øje på KeeShoes!