PLATFORMS OG KULTUR ELLER HISTORIE AF KOMFORTABLE HELLES

Sko med hæle til de mest komfortable tilhører ikke. Selvom de er godt konturerede og ikke gør os ondt overalt, gør de benene træt hurtigere, blodtilførslen til fødderne er forhindret, og fødderne er unaturligt bøjede. Men nogle af os skal bære hæle hver dag (fx når dresscode på arbejdspladsen kræver det), andre vil se godt ud og andre ligesom hæle. Men vi vil ikke altid eller har råd til at gå i høje hæle hele dagen, men vi vil stadig tilføje nogle få centimeter. Heldigvis er der råd! Hæl og kiler kommer til os med hjælp!

Historien om platforme og stilettos begynder i oldtidens Grækenland og mere specifikt i teatre. De gamle teatre kunne rumme op til adskillige tusinde tilskuere, så skuespillerne, så de kunne ses fra en afstand, havde wires. Disse første kiler var lavet af flere lag af læder.

I det femtende århundrede i Venedig optrådte chopiner. De var sko på en platform, der nåede op til 22 cm i højden! De tjente damer for at beskytte deres kjoler fra mudder og jord. Tilsyneladende har kun chopiner inspireret Roger Viver, som i slutningen af 30'erne af det tyvende århundrede skabte sko på platformen.

Men hvad er platformene uden kiler? Også i slutningen af 1930'erne og netop i 1937 indførte den italienske skodesigner Salvatore Ferragamo en revolutionerende ny sko til markedet: en kilesko, der bruger en solidt konstrueret hæl med en trekantet form.

Den første person, der kombinerede begge innovative løsninger, var en eksentrisk italiensk designer - Elsa Schiaparelli. Det var hende i 1939. Hun præsenterede sko, der kombinerede kiler og platforme. Denne model blev meget hurtigt vedtaget og spredt blandt kvindernes sporingstendenser. I 1940'erne var tunge kiler en balance for luftige, chiffon kjoler og moderigtige uldhatte.

I 70'erne er der imidlertid blevet kile og platforme. Om sommeren blev platforme slidt og kiler om vinteren. De passer perfekt sammen med brede klokker - de forlængede figuren på en naturlig måde. Siden da er kile- og platforms popularitet ikke faldet, tværtimod.

I 1990'erne udviklede den revolutionerende Vivenne Westwood sorte, lakrede, studded sko på utroligt høje platforme. Men for nogle få år siden introducerede Isabel Marant på markedet, der slog rekorder om populariteten af sneakers på kiler, som alle kvinder, der ønsker at kombinere sportstil med fritidstøj, elskede.

Lad os ikke glemme det britiske geni, Alexander McQueen, der designede Lady Gagas favoritsko kaldet "slagskibe" eller som nogle siger hummer eller kræftstøvler. Det var nok den mærkeligste men også den mest innovative anvendelse af platforme i modehistorien.

Glem ikke om kilesko, som er den perfekte løsning til springvandene!